Gebruikelijkloonregeling DGA

Wat betekent dit voor u?

Voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA), in dienst bij een eigen BV, geldt de gebruikelijkloonregeling.

Veelgestelde vragen

In onderstaande rubrieken vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen.
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wat is een DGA?

Een DGA (directeur-grootaandeelhouder) is iemand die bij een Nederlandse BV (besloten vennootschap) of NV (naamloze vennootschap) werkzaam is. Voor de belastingdienst wordt u als DGA aangemerkt als u minimaal 5% van de aandelen bezit in een BV als natuurlijk persoon.

Wat is het DGA-salaris (gebruikelijk loon)?

De gebruikelijkloonregeling geldt voor de DGA die in dienst is bij zijn eigen BV en bovendien werkzaamheden voor deze BV verricht. Voor deze werkzaamheden dient u een zogenoemd gebruikelijk loon te ontvangen.

Hoe hoog is het gebruikelijk loon in 2024?

Het loon van een DGA moet voor 2024 ten minste worden gesteld op de hoogste van de volgende bedragen:

  1. 100% (75% t/m 2022) van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;

2. Het loon van uw meestverdienende werknemer in de BV of van een verbonden vennootschap;

3. € 56.000 (bedrag voor 2024).

Wat zijn de uitzonderingen?

  1. Is het gebruikelijk loon € 5.000 of lager? En kunt u dat ook aantonen? Bij verrichting van zeer beperkte werkzaamheden (bijvoorbeeld alleen beheerswerkzaamheden) kan het jaarsalaris dan op € 5.000 worden gesteld.
  2. Werkt u voor start-ups? Dan geldt een versoepeling van de gebruikelijkloonregeling. Voor dga’s van start-ups, die speur- en ontwikkelingswerkzaamheden verrichten en daarnaast over een WBSO-verklaring beschikken, bedraagt het gebruikelijk loon voor de eerste drie jaar het wettelijk minimumloon.

Lager loon vooraf afstemmen?

U mag het loon in een aantal gevallen op een lager bedrag vaststellen. Een lager dan wettelijk gebruikelijk loon dient bij voorkeur vooraf afgestemd te worden met de Belastingdienst. Het is namelijk aan de dga om aannemelijk te maken dat een lager gebruikelijk loon van toepassing is. Een grondige motivatie van de gewenste verlaging van het gebruikelijk loon is noodzakelijk.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de praktische toepassing van de gebruikelijk loon regeling of over de mogelijkheden om uw gebruikelijk loon te verlagen? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0)76 700 2578 of per e-mail.

OVER ONS

Waarom
SLRY Payment?

Geen opstartkosten

Zeer scherpe tarieven

In slechts 3 stappen uw eigen loonadministratie

Geen verborgen kosten

Gespecialiseerd in loonadministratie voor DGA’s